Unfortunately, we do not ship to your country.

SERVICE CHAT SNAKK MED OSS SOM BYGGER DIN SYKKEL:

CHAT ER IKKE TILGJENGELIG AKKURAT NÅ. VI ER SNART TILBAKE.

Our Servicecenter is available today from 08:00. You can reach us on +49 261 40 4000 or send us an e-mail.

En ny era
tack vare
CT-teknologin

Kvalitet, kontroll och säkerhet - tre mål som leder till 100 procent nöjda kunder. Canyon närmar sig dessa mål tack vare kontinuerliga investeringar och en strävan efter att vara först. Av all cykeltillverkare är Canyon först med att använda en CT-scanner i sitt kvalitetsarbete. Utvecklingschef Dr Michael Kaise och ansvarige för kvalitetskontroll, Gordon Koenen förklarar varför.

Canyon sätter trender inom cykelindustrin. Använder Canyon en CT-scanner till produktutveckling och kvalitetskontroll?

MK: Det stämmer och det är vi ensamna om i cykelindustrin. Det var en investering som kändes självklar.

GK: Vi ville säkerställa att vår produktion höll absolut toppklass. CT-scannern låter oss kontrollera om ramarna har några defekter i kolfiberupplägget eller någon form av delamination. Det är saker som kan uppstå i produktionen och en CT-scanner är det enda sättet att upptäcka den typen av fel

Vi har den enda CT-scannern
i cykelindustrin

Tekniska förbättringar har alltid coola namn. Vad kallar ni er CT-scanner?

MK: Det stämmer även här på Canyon, vi tyckte att CT-scanner lät lite mossigt, så vi döpte om vår till C-RAY. C står för Canyon och Ray kommer naturligtvis från ordet X-Ray.

Vad använder ni CT-scannern till i första hand?

MK:Primärt så används den till produktutveckling. När vi får de första prototyperna av varje modell scannar vi allt väldigt noga. Då kan vi se vad vi behöver ändra i tillverkningsprocessen, vi kan se var det finns små avvikelser i kolfiberupplägget och åtgärda det i tillverkningen. Vi kan optimera våra produkter ännu mer. Om man siktar på att ligga steget före när det gäller lättviktscyklar måste man ha den här typen av testsystem. Detta gäller alla produkter på cykeln.

GK:Vi töjer hela tiden på gränserna för vad man kan göra i kolfiber, det finns helt enkelt inte längre några marginaler som tillåter fel. När det gäller komponenter som är viktiga för säkerheten tar vi aldrig några risker. Därför kontrolleras varje komponent i CT-scannern.

...det finns inget utrymme
för misstag

Bland Mountainbike-cyklister finns fortfarande en viss skepsis när det gäller kolfiber, visst är det så?

MK: Kolfiber har etablerat sig hos landsvägscyklisternna men tyvärr tvekar många skogscyklister fortfarande när det gäller kolfiber. Vissa är rädda för att cykeln ska slås sönder om man ramlar mot stenar. Jag tror att cykelindustrin gjort flera misstag, vissa har lanserat produkter som inte varit färdigutvecklade. Det har bidragit till att ett så fantastiskt material som kolfiber har fått oförtjänt dåligt rykte. Egentligen är kolfiber det perfekta materialet för att bygga mountainbikes med.

Vad är fördelarna med kolfiber?

MK: För det första så håller kolfiber längre än aluminium och är mindre känsligt för utmattningssprickor. För det andra går kolfiber sönder på ett mer kontrollerat sätt. Om en svetsare slarvar på en aluminiumram så kommer den att spricka och sprickan kommer att växa relativt snabbt. När det gäller kolfiber så växer sprickor inte lika snabbt. Materialet är mycket tåligare än vad ryktet säger. Förutsatt att det används på rätt sätt.

Kolfiber är mycket uthålligt

Michael, för en ingenjör som fokuserar på låg vikt och säkerhet så är C-RAY en viktig kollega, eller?


MK: När man utvecklar en ny produkt så är det svåraste att avgöra när den är redo för att släppas på marknaden. Jobbar man med utveckling kommer man aldrig att vara nöjd, det är en del av yrkets natur att alltid vilja förbättra. Vi vill alltid jobba vidare. Men när man har kommit till en viss punkt måste man bara släppa allt, då är det perfekt att kunna ta hjälp av C-RAY, då får man den hjälp man behöver.

Vilka viktiga delar på en mountainbikke testas i C-RAY?


MK: Vi testar alla kolfiberkomponenter väldigt noga eftersom så mycket är handbyggt. Vi testar också vissa aluminiumdelar för att till exempel hitta luftfickor i svetsarna. På alla kolfiberramar kontrollerar vi också alla delar som limmas fast på ramen. Området kring styrhuvud och vevlager går vi också igenom extra noga.

Vi undersöker alla
komponenter

Optimal kvalitet är Canyons mål - är det därför ni jobbar så tätt ihop med den vetenskapliga världen?

MK: Vi har samarbetat länge med två partners. En av dessa är högskolan i Pforzheim som har hjälpt oss med att utveckla testmetoder för att mäta hållfasthet. Vi utvecklar själva våra testmaskiner och har helt egna specifikationer när det gäller vilka belastningar en produkt ska tåla. Vår andra samarbetspartner Är Institutet för kompositmaterial i Kaiserslautern. De är specialister på datorstyrd konstruktion av kompositmaterial och expertis inom materialval för kompositkonstruktioner, vilket självklart inkluderar kolfiber.

Vi har samarbetat med
starka partners under
många år

En Nerve CF-ram
kontrolleras i vår CT-scanner.

Canyon inför specifika procedurer i sin kvalitetskontroll där CT-scannern bara är en integrerad del, eller hur?

MK: Vi förlitar oss på tre hörnstenar i vår kvalitetskontroll. Vi har tre testlab där de så kallade icke-destruktiva äger rum. I det första använder vi oss av vår CT-scanner, ett ultraljud för att mäta rörens tjocklekar och dessutom ett endoskopi. Det andra labbet utför dynamiska tester inkluderande destruktiva tester för att testa hållbarheten hos delarna. Den tredje grundpelaren är cykelns prestanda. Vi testar hur vridstyv cykeln är, nivån på den vertikala komforten och om du får en positiv känsla när du sitter på cykeln.

GK: Komponenterna på din Canyon måste tåla 10 år av hård användning. I vårt testlabb misshandlas verkligen ramen, styret och styrstammen. Vi tester effekterna av hårda stötar, extrem belastning från sadeln och långvarig cyklisk belastning. Kort och gott belastning en cykel ska tåla under en livscykel.

Utöver den kontroll ni utför i scannern så kollas väl allt väldigt noga på fabriken i Asien?

MK: Ja allt som har med säkerhet att göra kontrolleras av våra samarbetspartners i Asien. Vi har också byggt kopior av våra testmaskiner för att belastningstesta ramarna redan i Asien. Det kände naturligt att öka kvalitetskontrollen.

Vår testning av produkter
vilar på tre grundpelare

Kunden verkar vara den som kan dra mest nytta av av det här systemet. Får kunder använda CT-scannern?

GK: Vi är alltid där för för våra kunder och nu har vi skapat möjligheten för kunder som vurpat eller krockat att få sina cyklar röntgade. Vi kan berätta för kunden om det är säkert att fortsätta cykla eller om cykeln måste bytas ut.

Pure Cycling.