DEUTSCH INTERNATIONAL UNITED KINGDOM FRANCAIS NEDERLANDS ESPAÑOL PORTUGUÊS ITALIANO DANSK SVENSKA ČESKO SLOVENSKO
CANYON - Pure Cycling
Projekt S5
De super lichte Freerider
\nmet 180 millimeter veerweg Sterk geaccidenteerde wegen met steile beklimmingen, gladde ondergrond, split, hindernissen, schansen, hoogte verschillen van meer dan 70%, scherpe haarspeldbochten, bij welke zelfs het omzetten van het voor en achterwiel slechts beperkt mogelijk is. De zwaarste Trails laten zich in één uitdrukking samenvatten: S5. Dit staat voor moeilijkheidsgraad 5, het zwaarste, net nog berijdbare terrein. Het vereist alles van Bike en rijder.

Canyon laat met het Project S5 weer zien, wat men verstaat onder de toekomst van het fietsen. Voor het eerst openbaart Canyon een Mountainbike studie. Deze studie laat zien, waarheen de reis heen kan gaan. Vrij van conventies. Conventies remmen af. Met veel energie hebben de Canyon medewerkers een unieke Bike voor de jacht op Trails op de meest afgelegen plekken gecreëerd, welke zich als een toerfiets bergop rijden laat. Het Project S5 muteert tot een Super Enduro. Doel van de ontwikkelaars was het, bij een nog acceptabel draaggewicht de best mogelijke Downhill performance te bereiken. Kern van de zonder pedalen 11,95 kg. wegende lichte Super Enduro is het nogmaals geoptimaliseerde frame op basis van de nieuwe Torque. Het meest opvallende punt van deze Tuning variant van het standaard frame zijn de bewerkte gefreesde onderdelen: Rockerarm, demperopname en de uitvaleinden zijn volledig nabewerkt en zijn derhalve nog lichter - bij gelijke performance.

Voor een hogere krasvastheid komt bovendien een oppervlakte geharde demperwip tot inzet. En ook bij de framebuizen hebben de ontwikkelaars nog potentie gevonden: Zij hebben het frame voor zijn inzetgebied nogmaals geoptimaliseerd. Daardoor konden zij iets aan gewicht besparen - bij de volledige terrein deugdelijkheid, die voor een 180 millimeter Bike nodig is. Als laatste komt de Project fiets met een Syntace X12 naaf compatible Carbon steekas uit, die speciaal voor deze fiets gemaakt werd - want het ligt zoals zo vaak aan het detail. Wie de nodige liefde investeert en elk nog zo klein onderdeel onder de loep neemt, kan consequent het totaalgewicht zo laag mogelijk houden.

Prototypen en innovatieve aanbouw delen

Innovatie ook bij de voorvork: Van de steekas tot aan het balhoofdstel. In nauwe samenwerking hebben Rock Shox en Canyon een oplossing ontwikkelt, die volledig op het doel van dit Project ingaat: een lange veerweg van 180 millimeter en een unieke performance, die ook op moeilijkste Trails en Downhill passages het voorwiel veilig aan de grond houden, maar grotere rotsblokken, tredes of wortels met een ongekend gemak opslokken. Daarbij weegt dit onderdeel slechts 2200 gram. Een betoverende waarde voor een 180 mm voorvork. Een tot nu toe ongekende performance beidt de demper: Bij een minimaal gewicht werkt hij zo fijngevoelig , zoals het zich menig staalveer model wenst. Enigste minpuntje: een officiële verkoopstart voor de beide veringsprototypes is nog niet bekend.

Nieuwe DT Swiss wielen houden de roterende massa zo laag als mogelijk. Juist aan de velgen laat zich nog iets aan gewicht besparen. Want de ontwikkeling van carbon technologie maakt ook bij wielsets geen halt en zo bestaat de nieuwe velg van DT Swiss uit de zwarte wondervezel. Zij biedt echter toch de gewende lange levensduur en de voor de harde Offroad inzet nodige robuustheid aller DT Swiss producten. Met 1550 gram hebben de Zwitsers voor het 2010 jaar een echte knaller op de markt, wat een echt alternatief is voor alle Enduro- en Freeride piloten. De nieuwe Onza Ibex banden bieden ook bij een breedte van 2,25" reeds meer dan voldoende grip op stenen en geaccidenteerde Trails.

Individueel aangepaste componenten van innovatieve fabrikanten

Ook bij de "stoppers" hebben de productmanagers zich het beste samengesteld inzake standvastheid, remkracht en doseerbaarheid. Formula R1 carbonhendels met een Formula "The One"remklauwl voren en een remklauw van de R1 aan het achterwiel stoppen de S5 met de intensiteit van een anker en de fijngevoeligheid van een seismograaf. Dit is een belangrijke voorwaarde om de knelpunten van een oneindigende Trail te overmeesteren. Afgemonteerd met een 200er schijf voren en een 180er schijf met een lichte aluminium spider achter deugt de remvoorziening ook voor lange snelle afdalingen in gebieden in de Alpen. Want aan het voorwiel garandeert de 20 millimeter grotere diameter een nog betere rem performance terwijl de 180 millimeter aan het achterwiel – ervan uitgaande dat de juiste techniek ingezet wordt - ook de voor de Freeride toeren noodzakelijke remkracht op de grond brengt. Wie echter de S5 werkelijk tot zijn limiet benutten wil, die moet echt de juiste remtechniek in de genen zitten. Titanium bouten aan de hendel en schijven verlagen het gewicht nogmaals om enkele grammen en veredelen de "stoppers" definitief.

Een verder highlight is de aandrijving van het Project S5. Oorspronkelijk voor Cross-Country rijders ontwikkelt, scoort het Clavicula crankstel met brachiale stijfheid en grenzenloze soepelheid der lagers. Twee superlichte tandwielen in de combinatie 20/32 maken Up- en Downhills gelijker mate berijdbaar. Vooral het kleine 20er tandwiel maakt het in combinatie met het 34er achtertandwiel mogelijk op steile schansen te rijden, met het 32er voortandwiel zet de rijder bij Downhill en vooral bij het accelereren uit smalle haarspeldbochten druk op de pedalen. Zodat de carbon vezels ook de alledaagse harde SingleTrail toer doorstaat, hebben de constructeurs van Canyon speciaal voor dit crankstel een aluminium bescherming ontworpen. De "sok" op het crankstel biedt dankzij de speciale oppervlakte hardheid een werkzame krasbescherming. Dit zorgt voor een onbeschadigde optiek van dit edele onderdeel. Staan de rijder tijdens de afdaling hoge treden of dikke boomstammen in de weg, beschermd de CNC gefreesde Bashguard - tevens oppervlakte gehard -betrouwbaar tegen tandverlies.

Met het Project S5 stelt Canyon voor het eerst een Mountainbike project fiets voor. Want vooral in de hoger gelegen terreinen van de Alpen behoren naast langzame passages ook pittige Trails tot de dagelijkse kost - en om deze wegen zowel bergop alsook bergaf te overmeesteren beidt het Project S5 unieke features.

Rock Shox Prototype Demper

Torque 2010 light frame

Clavicula-Crankstel met Bashguard

Carbon thru axle

Canyon Zadelpenklem

Rock Shox Prototype Voorvork

Frame Torque 2010 light 2.930g
Voorvork: Rock Shox Prototyp Studie 180 mm
Demper: Rock Shox Prototyp Studie 76,2 mm Hub
Balhoofdstel Acros Ai 03 106g
Voorwiel: DT EXC 1550 650g
Vooras: Canyon Light-Axle 20mm 55g
Achterwiel: DT EXC 1550 850g
Achteras: Canyon Light-Axle Carbon 12mm 36g
Banden: Onza Ibex FR 2.25 1.390g
Binnenbanden: Schwalbe XX light 190g
Crankstel: THM Clavicula MTB 175mm 440g
Ketting: KMC X9SL 243,5g
Tandwielen: Mountain-Goat/XTR 20/32 63g
Bashguard: Canyon light BG 48g
Stuur: Syntace Vector Carbon 170g
Stuurpen: Syntace Force 109 ti 109g
Handvatten: Canyon short 50g
Voorrem: Formula THE ONE 203 Carbon/Alu/Titan 354g
Achterrem: Formula R1 180 Carbon/Alu/Titan 276g
Voordeailleur: Shimano XTR 130g
Achterderailleur: SRAM X.O 192g
Shifters: SRAM X.O 224g
Cassette: Recon 11-34 Aluminium 148g
Zadel: Selle Italia SLR Kit Carbonio 125g
Zadelpen: Easton EC90 SP Zero 190g
Zadelpenklem: Canyon Special Seat Clamp 35g
Derailleurkabels: Nokon 70,5g
Crankstelbescherming: Canyon 60g
     
Totaal gewicht incl. vet, lucht, olie etc.: 11.945g